OAJ-Mikkelin esitys opettajien sijaisohjeeksi (kasvatus- ja opetuslautakunnan käsittelyssä 26.1.2023)

Sijaisohje on taas käsittelyssä kasvatus- ja opetuslautakunnassa. Toivottavasti tänä vuonna saadaan näitä meille tärkeitä tavoitteita vähän eteenpäin.

Tummennetut kohdat ehdotettuja muutoksia aiempaan:

Pääsääntöisesti perusopetuksen ja lukiokoulutuksen opettajien 1–3 päivää kestävät äkilliset (esim. sairastuminen) sijaisuudet hoidetaan oto‐periaatteella ves:n mahdollistamin korvauksin.

Poikkeuksen edellä mainittuun tekevät seuraavat opetusmuodot/oppiaineet: esiopetus, alkuopetus (1–2 lk:t), käytännön työharjoitukset (TN,TS,KO,FK,LI) sekä luokkamuotoinen erityisopetus, joiden osalta yksikön rehtorin on huolehdittava, että paikan päällä ryhmän mukana on aina opetuksesta vastaava henkilö, tarvittaessa sijainen ottamalla.

Vaikka äkilliset poissaolot pyritään järjestämään oto-menettelyllä, yksikön esihenkilöllä on kokonaisharkinnan perusteella mahdollisuus palkata tarvittaessa sijainen. Esihenkilö harkitsee kuhunkin tilanteeseen sopivan ratkaisun, joka ottaa huomioon oppilaat, opetuksen ja muut tekijät.

Ennalta tiedettyihin opettajan poissaoloihin (esim. palkaton virkavapaus, koulutus) palkataan sijainen mahdollisuuksien mukaan.

Oto‐järjestelyissä on aina nimettävä opetuksesta / ryhmästä vastaava opettaja. Sijaisrekrytoinnissa käytetään sijaisrekisteriä sekä tarvittaessa sisäistä ja ulkoista hakua.

————

 perusteluja muutoksen puolesta:

  • otoilua tulisi käyttää ainoastaan äkillisissä tilanteissa. Opettaja ei pysty aidosti opettamaan samanaikaisesti kahta ryhmää, jotka ovat eri paikassa. Kärsijöinä eivät siis ole pelkästään poissaolevan opettajat oppilaat vaan yhtä lailla myös otoilua-tekevän opettajan oppilaat.
  • oto-menettelyssä oppilaat eivät aidosti saa tarvitsemaansa opetusta. Kiusaaminen, häiriökäyttäytyminen ja potentiaaliset vaaratilanteet lisääntyvät ilman opettajan valvontaa.
  • monet oppilaat (ja erityisesti enemmän tukea tarvitsevat oppilaat) eivät useinkaan saa oto-tuntien aikana työskenneltyä juuri olleenkaan ja jäävät opinnoissa jälkeen
  • opettajan kuormitus lisääntyy huomattavasti, kun on vastuu kahdesta ryhmästä, jotka ovat eri paikoissa. Opettajien kuormitus näkyy lopulta lisääntyneinä sairauspoissaoloina, mikä puolestaan ruokkii kierrettä eteenpäin. Sairauspoissaolot tulevat myös kaupungille kalliiksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: